מיניאטורה זו איננה מילה עברית, ובלועזית המילה miniature במקורה אינה קשורה דווקא לגודל או למידה, זו מילה שנגזרה המילה minium - עופרת אדמדמה, פיגמנט בו השתמשו בעבר לעיטורים זעירים ומפורטים בכתבי יד וכתבי קודש בעיקר.  כיום המילה מיניאטורה שימושית גם בשפה העברית ומתייחסת לאלמנטים מזעריים.


בכל העולם קיימות אגודות למיניאטורות הפועלות לפי כללים מסוימים.  יש שינויים קלים בכללים בין אגודה אחת לשניה אבל העקרונות הם מאד דומים.  מה שנדרש מעבודת אמנות מיניאטורית הוא:
רמה גבוהה של רישום וקומפוזיציה
שליטה בטכניקה ובמדיום הנבחר לביצועה
האובייקט המצוייר לא יהיה יותר גדול מאשר גודלו האמיתי וציור דיוקן לא יהיה יותר גדול מאשר 5 ס"מ  ויש המגדירים שתישמר הגדרת ה- 1/6, זאת אומרת, ששום אובייקט מצוייר לא יהיה יותר גדול מ-1/6 גודלו האמיתי ובציור אובייקטים אשר הם עצמם כה קטנים בטבע יש לשמור על האופי של המיניאטורה.
בדרך כלל גודלו של הציור לא יהיה גדול מ- 12.5X17.5 ס"מ כולל המסגרת.
המסגרות חייבות להיות באיכות וברמה גבוהה ומתאימות לציור
כל אחת מהנקודות האלה נלקחת בחשבון בזמן השיפוט והבחירה של עבודות לתערוכה.


המיניאטורה על כל פרטיה והעבודה המדויקת המושקעת בה חייבת לעמוד בראיה ובחינה מדוקדקת מקרוב ובו זמנית לעמוד בזכות עצמה בראיה מרחוק מבחינת הקומפוזיציה, הצבעוניות ואיזון.


כמצע לעבודת מיניאטורה נעשה שימוש במגוון של חומרים, נייר, אייבורין, אייבורקס, קלף עור ועוד חומרים המיועדים למיניאטורות וניתן לרכוש אותם אצל ספקים המתמחים בכך.  כמו כן יש עבודות אמייל, חריטה ועבודות תלת מימדיות, הללו גודלן לא יעלה על 15 ס"מ מכל כיוון.


הנושאים והמדיום בו משתמשים אף הם רבים ומגוונים, כל אלה מעצימים ומשמרים את עולם המיניאטורות הגורם לנו הנאה מרובה.

עוד על מיניאטורה
יש הטוענים שמיניאטורה ברמה הגבוהה ביותר, כל פרט בה אף הוא מיניאטורי באופן שהעין הבוחנת יורדת ליותר ויותר פרטים ובעזרת זכוכית מגדלת יהיה אפשר לראות את משיכת המכחול הזעירה ביותר.  שעות רבות מושקעות בביצוע של מיניאטורה.  העבודה דורשת ריכוז מירבי ותכנון קפדני ומקום נקי לעבוד בו, גרגר אבק עשוי להוות בעיה כאשר עוסקים בעבודה זעירה כל כך.


ויש אומרים שהמיניאטורה מתייחסת בראש ובראשונה לטכניקה ומימדיה הם מישניים כך שגם ציור בגודל של 30 ס"מ אף הוא יכול להיות מיניאטורה.  באופן מסורתי הגודל של מיניאטורה נקבע ככזה שניתן להחזיקה בכף היד אבל בהחלט אנו מכירים עבודות גדולות מימדים שאופן הביצוע שלהן נכנס לפרטי פרטים וכל חלק קטן שנבחן מקרוב מעיד על השליטה בטכניקה והכניסה לפרטי פרטים באופן מדויק.  כך שיותר נכון היה להגדיר את הענף המקסים הזה באמנות של עבודות קטנות מימדים כ"ציור מיניאטורי" או "אמנות המיניאטורה"